FINANCING

Pembiayaan

Sekiranya anda adalah pembeli rumah kali pertama dan anda layak berdasarkan beberapa kriteria, anda digalakkan untuk menggunakan pakej yang disediakan oleh kerajaan untuk membantu proses pemilikan rumah anda. Antara yang diutamakan adalah Skim Rumah Pertamaku (SRP)

Skim Rumah Pertamaku (SRP)

Inisiatif dari pihak kerajaan Malaysia untuk membantu rakyat Malaysia yang layak untuk membeli rumah pertama mereka.

Apakah kelebihan SRP?

Membolehkan pembeli untuk mendapatkan pembiayaan setinggi 110% daripada harga pembelian, dengan itu membolehkan pembelian hartanah tanpa wang pendahuluan.

Kelayakan Pembeli

Rakyat Malaysia dan pembeli rumah pertama. Bekerja sendiri atau pekerja bergaji adalah layak. Individu berumur 18 hingga 70 tahun. Gaji kasar maksimum RM5,000 untuk setiap individu atau maksimum RM10,000 untuk pemohon bersama dan setiap gaji kasar pemohon mestilah kurang daripada RM5,000. Tiada rekod pembiayaan yang terjejas dalam tempoh 12 bulan lepas.

Kelayakan Hartanah

Hartanah jenis Kediaman di Malaysia (semua kawasan) termasuk Sabah dan Sarawak. Dihuni oleh pemilik (pembeli mestilah menghuni kediaman berkenaan) Nilai maksimum hartanah RM500,000 dalam pasaran utama atau sekunder.

Perkara lain yang perlu diambil tahu

Pembiayaan mengikut syariah juga ditawarkan untuk skim ini. Pembiayaan sehingga 35 tahun ataupun sehingga umur 70 tahun mengikut mana yang terawal. Wajib mengikuti kursus pendidikan kewangan atas talian yang disediakan oleh pihak AKPK yang boleh diakses dari portal AKPK Rumahku dipautan ini. Kriteria di bawah bank yang terlibat juga masih digunapakai. Sila klik di sini untuk melihat senarai bank yang terlibat dengan skim ini.

Sekiranya saya tidak layak dalam pemilihan kriteria di atas?

Tidak perlu risau, anda mungkin masih layak untuk pakej pembiayaan rumah yang lain. Sila hubungi kami untuk bantuan.

Apakah kelebihan SRP?

Membolehkan pembeli untuk mendapatkan pembiayaan setinggi 110% daripada harga pembelian, dengan itu membolehkan pembelian hartanah tanpa wang pendahuluan.

Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA)

Untuk yang bekerja di sektor kerajaan, anda berpeluang untuk mengambil pembiayaan di bawah Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA)
Info lebih lanjut tentang pembiayaan LPPSA terdapat di sini: http://www.lppsa.gov.my/